U bent hier:

Home | Onze groepen | Groep 8

Hier kunt u van alles lezen over groep 8! 

Groep 8 van CBS De Schelp uit Puttershoek aanwezig bij de opening van windpark “Kilwind” in Dordrecht.

Groep 8 van CBS De Schelp heeft zich de afgelopen maanden verdiept in energie. Eerst met het vak Natuur en Techniek, waarin de verschillende soorten energie behandeld zijn. Hierbij lag de nadruk op schone en duurzame energie. De uitnodiging om de opening van het windpark “Kilwind” bij te wonen, sloot daar dus mooi op aan. Na een presentatie van Hans van der Eijk over het belang van schone energie , in dit geval van windenergie, zijn de kinderen enthousiast aan de slag gegaan met het maken van muurkranten over dit onderwerp. Er is zelfs een lied , door oud- meester Kor van der Heiden, gecomponeerd over de windmolens. Dit lied hebben ze tijdens de officiële opening van het windpark op donderdag 11 mei in Dordrecht gezongen. Ook hebben de kinderen, samen met de genodigden, een levende windmolen uitgebeeld. Dit alles is gefilmd door een drone. 

De leerlingen van groep 8 van CBS De Schelp uit Puttershoek, hebben hun wilgenknotproject afgerond met een door henzelf gemaakte tipi!

Het project begon met een theorieles door Gaëlle Cagé van het Hoeksewaards Landschap. Zij heeft de kinderen verteld over de geschiedenis van het wilgenknotten, de gereedschappen en de werkwijze. Na deze les, waarin Gaëlle voor veel aanschouwelijk materiaal gezorgd had, kwamen de leerlingen op het idee om wat leuks voor op het schoolplein te maken. Nadat ze alle hoekjes van het plein verkend en hun ideeën uitgewerkt hadden, is de keuze gemaakt voor een originele tipi. Om de tipi te kunnen maken, hadden ze natuurlijk wel wilgentakken nodig. Uitgerust met veiligheidsbril, werkhandschoenen en gereedschap hebben ze een hele vrijdagochtend in woonwijk de Grienden in Puttershoek wilgen geknot. Hierbij werden ze o.a. geassisteerd door wethouder Arie Mol van de gemeente Binnenmaas. Met de door de leerlingen geknotte wilgentakken, hebben ze, o.l.v. Gaëlle een originele tipi gemaakt. Alle leerlingen hebben hieraan meegewerkt en zijn zo vanaf het begin tot het einde betrokken geweest bij dit leerzame project. Met als resultaat een verfraaiing van het schoolplein voor alle leerlingen!

 


 

Verkiezingen in groep 8

In de weken voor de landelijke verkiezingen heerste er ook verkiezingskoorts in groep 8. Er werden partijen opgericht, er werd gediscussieerd over de diverste partijstandpunten, verkiezingsposters gemaakt, geflyerd om zoveel mogelijk kiezers te trekken, zelfs cupcakes dienden om de zwevende kiezer over de streep te trekken. Of dat geholpen heeft? 15 maart was de opkomst , net als in de rest van Nederland, heel hoog!  Na het tellen van de stemmen bleek de Partij voor de Kinderen de uiteindelijke winnaar. 

Leerlingen De Schelp knotten wilgen in De Grienden Puttershoek

Vrijdagochtend 24 februari hebben leerlingen van groep 8 van CBS De Schelp wilgen geknot in de Puttershoekse woonwijk 'De Grienden'. Samen met directeur Helma Heesterman, wethouder Arie Mol van gemeente Binnenmaas en diverse ouders werden onder de deskundige leiding van Gaëlle Cagé van Hoekschewaards Landschap (HWL) maar liefst 89 wilgen geknot. Na afloop reikte wethouder Mol als blijk van waardering het certificaat “Griendwerker” uit aan de leerlingen.

 

Een week daarvoor hadden de kinderen al een les over wilgen gehad van Gaëlle Cagé. Na de theorie konden de kinderen niet wachten om hun handen uit de mouwen te steken.

 

Het is de wens van De Schelp om vaker mee te helpen bij het onderhoud van het openbaar groen in gemeente Binnenmaas. Op deze manier willen zij zich actief inzetten voor het openbaar groen en samen zorgdragen voor de omgeving. Volgend schooljaar zullen zij - ook onder begeleiding van HWL - de natuurspeeltuin in Puttershoek gaan beheren.

  

Leerlingen CBS De Schelp zingen Nederlands Kampioen kunstrijden toe! 

Britt Harmsen, leerling uit groep 8 van CBS De Schelp in Puttershoek, is Nederlands Kampioen kunstrijden van de Pre Basic Novice geworden. Terwijl zij in de Uithof in Den Haag haar vrije kuur reed, volgden haar klasgenoten haar vol spanning via livestream op het digibord. Er ging een luid gejuich op toen ze Nederlands Kampioen werd. Gelijk werden er door haar klasgenootjes plannen gemaakt om haar de volgende dag feestelijk op school te ontvangen: de klas en haar plek werd versierd en er werd een kaart voor haar geschreven. Toen Britt de volgende ochtend nietsvermoedend op school kwam, werd ze door bijna alle leerlingen van de school opgewacht. In de hal werd ze toegezongen en kreeg ze een groot applaus. Veel tijd was er niet, want groep 8 had een buitenles op het programma staan. Heel de ochtend gingen ze wilgen knotten in woonwijk De Grienden in Puttershoek. Wethouder Arie Mol van de gemeente Binnenmaas was hierbij aanwezig en greep deze kans gelijk aan om Britt ook namens de gemeente in het zonnetje te zetten. In de pauze bood hij haar, onder een luid applaus van haar klasgenootjes, een boeket bloemen en een bon aan. Tot grote verrassing werd de hele klas op wat lekkers getrakteerd!  


 

Online Veiligheid in groep 8 door bureau Halt

Tegenwoordig zijn bijna alle kinderen actief bezig met sociale media. Ook in groep 8 is dat het geval. Maar hoe ga je nu om met alles wat erop je afkomt binnen de sociale media?  Wij vinden het belangrijk dat de kinderen zich bewust worden van hun online gedrag en we praten daar ook regelmatig over in de klas.Vandaag hebben we een leerzame les gehad van bureau Halt. We ondekten dat wat als een grapje begint op, bijvoorbeeld Whatsapp , volledig uit de hand kan lopen en eindigt met een procesverbaal van de politie.  Een medewerkster van bureau Halt confronteerde de kinderen met zaak X. Een jongen had een grap uitgehaald met de meester op het digibord. De kinderen moesten lachen om die grap. De bewuste  jongen hield niet op en veranderde vervolgens de digitale cijferlijsten van de meester. Wat nu?  Is het nu nog leuk?  Ga je de bewuste jongen stoppen? Hoe doe je dat? Allemaal vragen waar de kinderen zich mee bezig hielden. Ze vonden het confronterend om te ontdekken  dat er aangifte tegen de jongen werd gedaan vanwege inbraak in computers en dat de jongen ook straf kreeg. Ze werden zich er ook bewust van dat ze zelf  de jongen hadden kunnen stoppen door niet om zijn grappen te lachen, maar het gedrag te negeren op Whatsapp! Tot slot kregen de kinderen waardevolle tips!   

 

Braakballen pluizen

Dinsdagmorgen 7 februari stond er “braakballen pluizen” op het programma van groep 8. Daarvoor gingen we per auto, dankzij de vele hulpouders, naar Klein Profijt in Oud-Beijerland.  Vol enthousiasme werden we ontvangen door de vrijwilligers , Henk, Jan en Carla. Zelfs meester Kor van der Heiden was aanwezig. Na een korte uitleg gingen de kinderen in groepjes aan de slag. De braakballen werden geplozen en tot vreugde van de kinderen werden er botjes en schedels ,  van muizen gevonden.  Deze werden later onder een microscoop gelegd en verder geanalyseerd. Vol verbazing en verwondering  werd er naar gekeken. De leuke en leerzame les was veel te snel voorbij.

 

We hebben genoten!

[[


 

 Kerstviering in de klas

Donderdagavond waren alle kinderen van groep 8 aanwezig om met elkaar het kerstfeest te vieren. We luisterden naar gedichten, zongen kerstliederen, luisterden en keken naar het verhaal van de drie bomen en hoorden hoe de herders als eerste bij Jezus op kraamvisite gingen . Na de viering kregen de kinderen allemaal een door henzelf gekozen boek en kwamen de ouders erbij. Door de ouders en kinderen waren heerlijke hapjes gemaakt. Het was een mooie avond. 

 

Kerststukjes maken

Wat ruikt het lekker in de klas na het maken van de kerststukjes. De kinderen  zijn trots op het resultaat. 

 

 Sint

In de aanloop naar het sinterklaasfeest hebben we  met elkaar kruidnootjes gebakken.  In het kader van cooperatief leren, moesten de kinderen met elkaar het deeg maken en de taken verdelen. Elk kind had zijn of haar aandeel in het bakproces. 5 December was een gezellige ochtend met schitterende surprises en goede gedichten.

[


 

Rots en water training

29 November en 13 december kregen de kinderen van groep 8 een rots en water training. Door middel van allerlei spellen , leerden ze zich te concentreren en niet af te laten leiden door anderen.  Ze leerden ook hun grenzen aangeven en niet over de grenzen van een ander heen te gaan. Er werd goed meegedaan door de kinderen. Ze hebben veel geleerd en nu kunnen ze het ook gaan toepassen in de praktijk.  Er werd  veel gelachen tijdens de lessen van Tom en Conny. Onze Tom kon trainer Tom goed weerstaan en andersom ook!  

 

 

Mannequin challenge 

Altijd als er een nieuwe rage is, wil groep 8 het graag uitproberen. Zo ook de mannequin challenge! Bekijkt u de foto's maar voor het resultaat. 

 

Voorleeskampioenen

Welke kinderen mogen door naar de schoolfinale van de voorleeswedstrijd 2016? Het werd een spannende wedstrijd in de klas. Uiteindelijk gingen Jefrim en Nienke door naar de schoolfinale. Ook dat werd een spannend gebeuren, want de kampioenen van groep 7 streden mee. Gelukkig was er een deskundige jury te weten juf Vieveen, meester Van Noordwijk en meester Van der Heiden. Alle kampioenen lazen prima voor. Een moeilijke beslissing voor de jury. Tijdens het wachten op de uitslag gaf Tom een geweldige voorstelling van de pineapple act. Het moment van de uitslag brak aan. De spanning steeg ten top. 3 Kinderen werden tweede  en Nienke werd eerste. Dat betekent dat zij door mag naar de volgende ronde. Gefeliciteerd en succes! 

 

Schoolontbijt

Dinsdagmorgen 8 november was het nationale schoolontbijt. Ook wij deden hier aan mee. Bij binnenkomst zagen de kinderen een gezellig gedekte tafel waarop heerlijke verse broodjes stonden. Dat werd smullen!  We hebben een smakelijk en gezellig ontbijt gehad met elkaar. 

 

 

CBS De Schelp gaat voor GOUD!

Groep acht van CBS De Schelp in Puttershoek doet mee aan Sirkelslag 2016, een wedstrijd waarin  kinderen  uit heel Nederland strijden om de Sirkelslagbokaal. Het thema van dit jaar is: “We gaan voor GOUD.”  Naar aanleiding van het Bijbelverhaal over de talenten, zijn de kinderen aan de slag gegaan met hun eigen talenten. Welke talenten heb jij? Misschien kan jij wel goed luisteren, ben je een betrouwbare vriend of vriendin, ben je een doorzetter, kan je goed sporten, ben je muzikaal? Er werden verschillende sociale vaardigheden van ze gevraagd, zoals samenwerken en luisteren. Ook de creativiteit ontbrak niet. Binnen 20 minuten moest er met papier, plakband en een schaar een kippenhok met verdieping worden gebouwd. Ook het doorgeven met de voeten van een hard gekookt ei zorgde voor de nodige hilariteit. De kinderen hebben ontdekt dat door goed naar elkaar te luisteren en elkaars talenten te gebruiken ze heel veel opdrachten met succes konden afronden. Het was een gezellige en leerzame middag gehad. Nu is het afwachten geblazen of ze met 509 punten de Sirkelslagbokaal hebben gewonnen. Het goud dat ze nu al gewonnen hebben is, dat ze ontdekt hebben dat ze met hun eigen talenten iets moois kunnen doen waarbij ze met vallen en opstaan hun doel bereiken!

Ze gingen voor GOUD! Ze kregen GOUD!​ 

  

 

 
KAHOOTJE!
Vandaag hebben de kinderen van groep 8 kennisgemaakt met een kahootje: een klassikale, digitale quiz.
De vragen van de quiz gingen over blok 1 van natuur & techniek.
Op het digibord verscheen de vraag en op hun chromebook moesten de kinderen, zo snel mogelijk de kleur van het goede antwoord aanklikken.
De kinderen werden hier heel enthousiast van en vinden een Kahootje voor herhaling vatbaar!
 


 

 

Kamp dag 3

Oei ...wat valt dat tegen als de juf je om kwart voor zeven al wakker komt maken! Dat was de reactie van veel kinderen op dag 3 van ons kamp. Vroeg uit de veren want er moest gepakt worden en natuurlijk moesten we de kamers spic en span achter laten. Voor een aantal kinderen was dit een heel zware klus op de vroege morgen. Gelukkig is het allemaal goed gelukt want ons kamphuis werd goedgekeurd. We kregen zelfs complimenten dat het er zo netjes uitzag. Summercamp Heino werd gedag gezegd en nu op naar Slagharen. Het was koud maar  leuk.

Om half 3 vertrokken we uit Slagharen om naar Puttershoek af te reizen. In de bus werden spelletjes gespeeld zoals Amerikaans liften met namen, er werd gezongen, onder andere het befaamde boodschappenlied, dat lied bezorgde juf Snoeij en juf Smit de slappe lach en.........er werd geslapen!!!  De kinderen waren toch wel een ( beetje) moe!

In Puttershoek stond een welkomstcomité van ouders en juf Heesterman ons op te wachten. Het werd een gezellig weerzien! De begeleiders werden ook nog eens verwend met een prachtige bos bloemen en een originele foto! Zo kwam er een einde aan een geslaagd kamp van groep 8.

De volgende morgen "baggerdag" kwamen de kinderen om 10 uur naar school. Met elkaar hebben we nagepraat, gezongen en vooral veel foto's bekeken en de film van de werkweek.

  

 Kamp Dag 2

Vanmorgen begonnen we de dag met een goed ontbijt. Dat was ook wel nodig want er stonden veel activiteiten op de planning. De eerste activiteit was : zoek de verloren rose black light golf bal. Deze vonden we niet maar wel een aaibare kikker.
Levend stratego was een spel waar al lang naar uitgekeken werd. Het leverde een fanatieke strijd op met wat tips van de Verenigde Naties onder leiding van juf Snoeij en meester Van der Heiden.
Bij terugkomst in het kamphuis wachtte ons een smakelijke verrassing in de vorm van een heerlijke slagroomtaart.  De papa's en mama's bleken de gulle gevers te zijn. We hebben er van gesmuld. Zwemmen , stokbrood bakken en volleyballen vulden ons middagprogramma.  De avond werd besteed aan de bonte avond en het kampvuur. Het werd een gezellige avond met originele acts dansjes, cabaret en quizzen.  Ook hiervan hebben we genoten. Ja en dan is het weer bedtijd! Het duurde even voordat iedereen sliep maar rond half 2 lag toch echt iedereen van de kinderen op een oor. De juffen en meester iets later!
 


 
 
Kamp

Vandaag zijn we hier om 11.44 uur aangekomen.  Nadat de kinderen hun kamers hadden ingericht werd de lunch genuttigd.  Daarna volgde een speurtocht over het terrein. Even pauze en het Zweedse loopspel bracht de kinderen opnieuw in beweging. Een volgende activiteit was het paardrijden.  Menig kind heeft angsten overwonnen door toch op een paard te gaan zitten!
Weer anderen begeleiden de paarden rustig door de trail. Al die activiteiten maakt hongerig. Snel eten en op naar de volgende activiteit: het voeren van de dieren. Dat lama's zo hongerig zouden zijn , hadden we niet gedacht.! Een rustmoment was het bioscoopbezoek.  Tot slot volgde het black light golf. En daarna...naar bed en slapen.  Alleen duurde het tot ongeveer 2 uur voordat de laatste hun oogjes dicht deden.
Een lange drukke dag kwam ten einde. 

 Bunkertrefbal

 De gymles staat bij groep 8 hoog in het vaandel. Daar willen ze geen minuut van missen. Een van de favoriete spellen is bunkertrefbal. Het begint er al mee dat er eerst fanatiek een bunker gebouwd gaat worden met een aantal materialen zoals een dikke mat, kasten, een brug, banken. Als de bunker klaar is, heeft de tegenstander geen schijn van kans! Laat de tegenstander dat nu ook denken van hun bunker!

Het spel kan beginnen.....direct wordt er fanatiek geprobeerd de tegenstander te treffen. De groep die als eerste de bunker van de tegenpartij heeft leeg gespeeld is de winnaar. 

 

 

Overeenkomsten Bingo 

 We hebben met de groep Bingo gespeeld. Nee, niet het gewone bingo met een kaart waarop allemaal getallen staan. Nee, we hebben bij elkaar overeenkomsten gezocht. De groep die als eerste 4 kinderen met dezelfde overeenkomsten hadden , was de winnaar. 

  

 

 

 

Groep 8 is helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar: